Nieuws

Werkgevers over Wajong
ontdek meer over ervaringen
van werkgevers met Wajongers

Werkende Wajongers
start als Wajonger je eigen
onderneming of ga aan de slag bij een bedrijf

Zorgverzekering voor Wajong'ers

Wanneer je al op jonge leeftijd langdurig ziek wordt of gehandicapt raakt, heeft dit meestal grote gevolgen voor je toekomstige carrière. Door het invoeren van de Wajong-uitkering zorgt de overheid er voor dat jongeren die nooit meer kunnen werken een uitkering krijgen. Het is voor deze mensen dan ook erg belangrijk om een goede zorgverzekering te kiezen.

Een nieuwe zorgverzekering kiezen

Je hebt tot 1 januari van ieder nieuw jaar de tijd om jouw huidige zorgverzekering stop te zetten en een nieuwe verzekering te kiezen. Het is voor iedereen anders welke zorgverzekering het beste is. Een zorgverzekering die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften tegen een goede prijs is de beste verzekering voor jou. Het kiezen van een goede zorgverzekering kan ingewikkeld zijn en veel tijd kosten. In Nederland heb je de keuze uit ongeveer 140 verschillende zorgverzekeringen van meer dan 40 zorgverzekeraars. Meer weten over deze zorgverzekeraars? Kijk voor zorgverzekering vergelijken op:

Webzorg - zorgverzekeringen 2025 vergelijken
Eerst james - Zorgverzekering vergelijken voor 2025
zorgvergelijker 2025
 

Bij het vergelijken van zorverzekeraars en kiezen van een nieuwe zorgverzekering is het verstandig om niet alleen te kijken naar de maandelijkse zorgpremie van de basisverzekering, maar ook de premie van de (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Selecteer zaken die voor jou belangrijk zijn zoals premiehoogte en dekking. Dit zorgt er voor dat je vrij eenvoudig en snel een keuze kunt maken.

De basisverzekeringen

Allereerst heb je bij het kiezen van een zorgverzekering de keuze voor een verplichte basisverzekering. De dekking van de basisverzekering is in feite voor iedereen hetzelfde alleen kunnen er in de polisvoorwaarden verschillen zitten. Dit verschil ontstaat door het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en klinieken en het percentage dat vergoed wordt en bepaalt voor een groot deel de premie die je moet betalen.

Het eigen risico

Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico van €385. Als je liever een hoger eigen risico wilt, omdat je bijvoorbeeld weinig zorgkosten verwacht, kun je deze verhogen in stappen van €100 tot een maximum van €885.

Aanvullende verzekering en specifieke vergoedingen

Sommige zorg, zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen, wordt niet door de basisverzekering gedekt. Door een aanvullende verzekering te kiezen heb je recht op een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten die je hiervoor maakt.

Ben je chronisch ziek of verwacht je specifieke zorg nodig te hebben? Dan is het erg verstandig om de vergoedingen van zorgkosten door verzekeraars goed te bekijken. Chronisch zieken betalen op jaarbasis vaak een groot bedrag aan medicijnen of hulpmiddelen die niet (of maar deels) vergoed worden door de basisverzekering. In zo'n geval kan het gunstig zijn een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een paar handige tips

  • Maak een keuze tussen een naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis;
  • De dekking van de basisverzekering is wettelijk bepaald, maar toch lopen de premieverschillen erg uiteen. Alleen de basisverzekeringen met elkaar vergelijken loont dus al;
  • Bepaal van tevoren welke zaken je wel en niet wilt verzekeren en pas daarop de dekking aan. Houd er wel rekening mee dat de samenstelling van het basispakket regelmatig verandert;
  • Vraag na of je een collectieve korting kunt krijgen via jouw werkgever, organisatie of vereniging.

Tegemoetkoming zorgkosten voor gehandicapten en langdurig zieken

De zorgverzekering geldt natuurlijk voor iedereen. Echter, wanneer je een handicap hebt of langdurig ziek bent, dan is het mogelijk dat je aanspraak kunt maken op een tegemoetkoming. Deze is afhankelijk van je inkomen. Het vaste jaarlijkse bedrag dat het CAK (centraal administratie kantoor) uitkeert, varieert van 153 tot 510 euro. Hiermee kunnen extra gemaakte zorgkosten enigszins worden gecompenseerd. De precieze hoogte van de tegemoetkoming hangt af van een aantal factoren. Sowieso is het inkomen een belangrijke factor, maar ook je leeftijd en de hoeveelheid zorg die je nodig hebt, dragen hier aan bij.

 

Werkgevers over wajong werknemers

De laatste jaren is het steeds normaler geworden dat bedrijven ook Wajong werknemers aannemen. Hier kunnen verschi

meer

Ervaringen van wajong medewerkers

Er zijn door de jaren heen al vele Wajong medewerkers aangenomen door verschillende bedrijven. Dit alles heeft gel

meer